Hvor meget ved du om modermærker og modermærkekræft?

Tjek 6 myter her

 • Når der er et hår i et modermærke, kan det ikke være sygt

  FALSK

  Hår i modermærker siger intet om, hvorvidt modermærket er sygt eller ej. Der kan være kræft i modermærker uanset, om de har hår eller ej.

   

 • Når lægen skærer mit modermærke væk, risikerer jeg, at evt. kræft spredes til blodbanerne

  FALSK

  Hvis der er kræft i modermærket, bliver kræften ikke spredt ved, at man skærer det af.

 • Modermærkekræft er ikke en sygdom, man dør af

  FALSK

  Hvis modermærkekræft ikke opdages i tide, er det en dødelig sygdom, fordi kræften spredes til andre organer. Hvert år dør ca. 285 danskere af modermærkekræft. Det svarer til mere end 5 dødsfald om ugen. Derfor er det en rigtig god ide at holde øje med sine modermærker og søge læge, hvis der opstår forandringer.

 • Modermærkekræft kan opstå i både eksisterende og nye modermærker, så man skal hold øje med begge typer

  SANDT

  Det er vigtigt at holde øje med både eksisterende og nye. De fleste ondartede modermærker opstår som nye, men ikke dem alle. Det er sjældent, at man får nye modermærker efter 40 års alderen, så det er ekstra vigtigt at holde øje med nye modermærker, når man er over 40 år.

 • Modermærkekræft rammer kun ældre mennesker

  FALSK

  Risikoen for modermærkekræft stiger med alderen, men modermærkekræft rammer desværre også unge mennesker. Faktisk er modermærkekræft den hyppigste kræftform blandt unge 15-34-årige i Danmark.

   

 • Modermærker, der buler ud, er farligere end flade modermærker

  FALSK

  Det er ikke et faresignal, at modermærket buler ud. Det, man skal være opmærksom på, er, om modermærket ændrer farve, form eller størrelse. Derudover skal man være særligt opmærksom, hvis modermærket er asymmetrisk, har ujævn afgrænsning, har flere farver eller er meget stort.